top of page

Pengestøtte

Basis: Norske myndigheter har bestemt beløpet, ikke mottaket. Du vil få det UDI har bestemt du har krav på utbetalt 2 ganger i måneden, den 1. og 16. UDI regner ut hvor mye du har krav på pr dag og dette kan være forskjellige fra hva andre beboere får. Dette fordi man kan ha forskjellige asylsaker. For å se hvor mye du har på bankkortet må du bruke minibank, dette finnes på blant annet på shoppingsenteret (Kongssenteret). Kortet du har fått utdelt kan ikke brukes til transaksjoner, netthandel eller i utlandet. De pengene du har på kortet er dine penger. Hvis du har igjen penger til ny utbetaling er fortsatt pengene på ditt kort. Tar du ut penger kan du miste de. Hvis du mister kontanter er pengene dine borte, og du må vente til neste utbetaling før du får penger. Derfor anbefaler vi at du har pengene på kortet. Hvis du mister kronekortet, får du nytt kort og beholder fortsatt pengene dine.

Norge er et dyrt land, så prøv å handle inn mat på billigere matbutikker; Rema 1000, Coop- xtra og Kiwi. Disse matbutikken har også billige merker, som First Price og Xtra. Kjøper du av disse produktene vil du spare penger, enn at du kjøper fra dyre merker. I de fleste butikker

er det også en rabatthylle på varer som snart går ut på dato. Prøv å lage en handleliste og planlegg i forkant hva du skal handle. Lag gjerne mat med andre beboere, slik at dere får ned kostnaden. Som beboer i Kongsvinger Mottak må du stå for alt av utgifter til dagligvarer selv, som for eksempel mat, toalettartikler, dopapir, klær, mobil og fakturaer.

Helping Hand

Helse

Helse

Kongsvinger Kommune er de som stiller med helsetjenester. Vi som jobber på mottaket, har ikke tilgang til dine sykejournaler. Dette er mellom deg og din lege.

Hvis du trenger lege eller tannlege har vi et skjema i resepsjonen som du fyller ut og du vil da bli kontaktet når du har fått legetime eller tannlegetime. Du kan også bestille time til lege eller tannlege selv. Beboere som har sin asylsøknad til behandling, samt beboere med lovlig opphold, må i løpet av 12 måneder (fra dato til dato) - opp til en viss beløpsgrense - selv betale utgifter til lege, tannlege, medisiner på resept og andre helseutgifter. Denne beløpsgrensen er kr. 2000,- per person, og kr. 1500,- per voksen person i en familie. Du må selv ordne kvitteringer for økonomisk utlegg, og dokumentasjon på at du har møtt til avtalt time. Dette leveres i resepsjonen. Når du er hos lege eller tannlege må du betale der hvis du har penger på kortet. Er beløpet for stort kan det gjennom mottaket sendes en søknad til UDI om forskudd på basis. Mottaket betaler da fakturaen for deg og UDI vil trekke i basis til det er betalt.

For samboere og gifte må denne søknaden signeres av begge for å være gyldig.

Alt innenfor beløpsgrensen kalles egenandel. Etter at du har dokumentert helseutgifter opp til beløpsgrensen, vil ytterlige helseutgifter dekkes av norske myndigheter. Hvis du derimot ikke kan dokumentere for helseutgiftene dine, vil du ikke få dekket helseutgifter selv om du har betalt over beløpsgrensen. Hvis du har fått time hos lege og ikke kan møte må du varsle om dette ikke senere enn 1 dag før, hvis ikke må du betale for legetimen selv om du ikke møtte opp. Dette gjelder også barn. Alle utgifter du har krav på om å få dekket, må kunne dokumenteres for at du skal få dekket dette og det må sendes en søknad til UDI for at det skal dekkes.

Dermatology Consultation

Permisjon

Permisjonsregler er satt av UDI.

Du kan være borte fra mottaket i 3 netter uten at de ansatte trenger beskjed. De ansatte ved mottaket vil gjerne du sier ifra hvis du er borte, slik at vi kan nå deg hvis det er en viktig beskjed til deg. Du kan komme i resepsjonen og oppdatere telefonnummeret ditt slik at vi kan ringe deg hvis du er borte.

Alt over 3 netter må søkes via UDI. Da må du fylle ut et søknadsskjema i resepsjonen, slik at vi kan sende det inn til UDI. Det vil ta ca. 1 uke å få svar på permisjonssøknaden, så hvis du vet du skal bort, søk tidligst mulig.

Hvis du er borte mer enn 3 netter uten at mottaket vet dette, vil du miste plassen din på mottaket. Da vil vi skrive deg ut av vårt system uten forvarsel. Dette betyr at du ikke vil få lønn, du vil miste tilgang til rommet ditt, vi vil rydde bort tingene dine fra rommet og plassen din vil bli gitt til en annen.

Girl Gazing

Brannsikkerhet

Alle boliger har alarmsystem ved røykutvikling og brannutvikling. Det er STRENGT FORBUDT å sette alarmsystemet ut av funksjon. Enten det er å ta ut batteri eller dekke til alarmsystemet. Hvis dette er tilfelle, vil du bli rapportert til UDI. Dette kan få konsekvenser senere. Ved falsk alarm som ved røyking, vil mottaket anmelde deg til politiet ved gjentatt falske alarmer. Ifølge norsk lov er det straffbart å utløse falske alarmer og kan gi fengselsstraff opptil 6 måneder. 
Alle boliger har brannteppe og brannslukkere.

Kongsvinger Mottak har brannøvelse 2 ganger i året, deltakelse er obligatorisk for alle beboere. Ved brann er det viktig at du vet hva du skal gjøre.

 

Ved brann er det noen punkter du må følger, hvilken rekkefølge kommer an på hvor omfattende brannen er:

  • Sjekk alle rom i din korridor – og hjelp til dersom det er mulig for å få alle ut.

  • Prøv å vær rolig og ikke løp. Ved høy røykutvikling hold deg langs gulvet og krabb.

  • Bruk nødutgang eller brannstige hvis hoveddør er blokkert.

  • Ved bruk av brannslokkingsapparat må du trekke ut sikringen og holde slangen i retning av brannen.

  • Ved bruk av brannteppe må du dekke flammen. Brannteppet kan også brukes for å beskytte mennesker mot åpne flammer. Ved brann fra matolje må du ALDRI bruke vann, dette vil eskalere brannen.

  • Når du har kommet ut av bygningen må du aldri løpe inn i igjen. Gå direkte til møteplass for brann.

  • Telefonnummer til brannvesen er 110, da må du oppgi din bostedsadresse og ikke resepsjonsadressen.

Firehose

Svar på din asylsøknad

Hvis du får positivt svar på din søknad betyr det at du har fått oppholdstillatelse. Da kan du begynne å planlegge livet ditt i Norge.

Du vil da bli kalt inn til et intervju av Lill (bosettingsansvarlig) og der vil du få informasjon om livet videre i Norge. Når du får utdelt en kommune er dette det eneste tilbudet du vil få. Mottaket bestemmer ikke hvilken kommune du får. Dette tilbudet kan ikke klages på.

Hvis du takker nei til kommunen må du finne deg et bosted selv og du vil miste noen rettigheter. Finner du ikke eget bosted selv vil du etter hvert miste plassen din på mottaket.

Du kan senere flytte fra kommunen du er utdelt.

 

Du vil også få norskopplæring som blir gitt av Kongsvinger Kommune når du har fått opphold.

 

 

Får du negativt svar på din søknad betyr det at du ikke har fått oppholdstillatelse.

Ved negativt svar vil du bli kalt inn til en samtale med Marius (returansvarlig) på mottaket.

Dette møtet vil gi deg informasjon om konsekvensen av vedtaket gitt av UDI eller UNE.

Ved avslag på din søknad vil du også miste noen rettigheter som asylsøker.

En organisasjon som heter IOM hjelper deg med assistert retur, hvor du vil få organisert reisen til hjemlandet ditt og du vil også få et økonomisk tilskudd slik at du kan reetablere deg i ditt hjemland.

Audience in Lecture
bottom of page